Reklama
 
Blog | Lucie Veselá

Limity kvóty kruhy bubliny

Mýlit se  znovu a znovu bez schopnosti poučení,  tam kde už to bylo dokonale řečeno a kde už jsem lekce dostali, tomu říkám infinitiv.

Mít co nejvíce času, možností, prostředků, svobody. Hranice a limity stanovujeme široké a pokud nás v tom někdo již od útlého dětství nebrzdil, nebo brzdil zase příliš moc, tak v tom pěkně lítáme.

Toužíme svobodně cestovat, svobodně se milovat, svobodně se rozhodovat.  

Kapsy mám, abych je měl prázdné. Zpíval Michal Tučný.

Nedostatek sebevědomí a přijímání zla s andělskou trpělivostí může být tou nejvyšší mírou egoismu. Mluvme, diskutujme, oponujme !  Je to vážné. „Já jsem já“  a pokud v něco  věřím, nebojím se o tom šířit. I když jsem v menšině. Musím se to ještě hodně učit, aby mi ostatní rozuměli. Abych si neudělala uzel na hlasivkách.  Ať se všichni třeba „na hlavu postaví“. Je to zdravé. Všímejte si  jak často se  malé děti na hřišti  procvičují hlavou dolů. Chybí hrazda pro dospělé. Prostě se občas zavěsit hlavou dolů a bude klid.  

Všechno se zrychlilo a může se stát, že jsme tak zrychlení, že si začínáme zezadu škobrtat  o paty. Mluvíme ve zkratkách a jen za běhu od někud někam.  Tolik svobody, až si není rozumět. Není čas a není jak to všechno skloubit. Týmový  hráč, v prostředí malého českého šovinismu a závisti, korupce, zákeřnost, to je docela něco jiného než týmový hráč v prostředí nadnárodního koncernu, multikulturního prostředí a vykřičníkem jak si získat perspektivu zákazníka.   Leckdy se vysmíváme tomu co nám přináší západ.  Pracovat v týmu ve firmě s majitelem z východu, to  může být  výzva!  Ranní káva  nebo firemní interní pravidla nebo snad  měsíčník, kde se dozvíte jak si firma stojí, to není samozřejmost.  Vaší  kompetencí může být jen pracovat a říkat „ano šéfe“.  Dveře manažerů  mohou být  polstrované a oběd  si možná sníte z misky u pracovního stolu.  Odměna  za práci – očekává se vděk, že není v naturáliích a že vůbec nějaká je.     

Reklama

  Špatná nálada z toho kde to žijeme se s venkovní teplotou a volebním termínem šplhá nízko pod nulu. Urážky politiků v tisku, averze, obviňování, finanční i osobní  krize, útlum,  skloňováno  v práci, ve vztazích,  přijímáme tenhle slovník. Je to prostě všude.

Zkouším se ptát kolem sebe: „co Tě  v práci baví nebo štve“. Slyším co štve. Že jdou zisky dolů, že lidi neutrácí jako dříve. Představte si, dokonce i v trafice !!! Říkal dodavatel před zákazníky  prodavačce: „když to takhle půjde dál, budu muset začít krást !!!

Když  se nezařadíš, stačí jeden dva vlivnější  jedinci a dostanou Tě  z kola ven. V duchu si tak promítám kolik je v téhle republice kruhů a  koleček, kde někdo někoho neférově vyšplouchnul.  Denně čteme, že za to můžou politici , ale promiňte !!! Nebýt nás všech v tom kruhu, tak se to přece nestane !! Přece my jsme ten kruh,   bez kterého   nebude čím točit !!! Jak je možné, že si tohle nejsme ochotni připustit ? Jak je možné, že příčina se mění za následek, že už není jasné kde je začátek a nikdo nechce hledět kde se rýsuje dost reálně „konec“ !

Chodím do tanečních. Tančíme v páru. Muž vede, zatímco partnerka drží rytmus a krok. Kroky obou zapadají do sebe – znáte to …. V druhé lekci  při složitějších otočkách aby to vyšlo zase zpět do diagonály, udržuje  muž kontakt s partnerkou tím, že se přizpůsobí jejímu balancování, přitáhne, odtáhne,  ona zas délce jeho kroků. Během lekcí se partnerky střídají, ale domů odchází každý buďto sám tak jak přišel, nebo s tou, se kterou se na tanec přihlásil. Některé tance jsou individi – tzv. footstep. To je teprve krása pro pokročilé ! Volnost, která má svá pravidla. Své limity.  Má svůj řád, který všichni v kruhu chápou. Kdo nestíhá, šlape si na paty. Není to jako v reálném životě?

Svobodu přeci nelze  zúžit na chování bez hranic a bez limitů. Přičemž matematicky  „infinity“ (symbol: ∞) se odvolává kamsi k nekonečnu „bez  limitu“…že bychom byli tak dobří v matice a nechápali, že je to jen symbol ?

Realita je jiná. Poměřujeme velikost čísel a zapomínáme poměřovat výhody a nevýhody, které vyčíslit lze obtížně! Nelze měřit  velikost přátelství, důvěry, práva, štěstí, libost či nelibost citového prožitku ! Nelze změřit velikost nezištné pomoci ani zrady, důsledky vyčíslit ano, tak měřme !!

Nejsme bezmocní zoufalci,  kteří nemají co nabídnout a musí se podřídit nebo trpně čekat až co přijde !! Už jsme se poučili a přesto písničky Karla Kryla jsou zase  mrazivě aktuální.   Michal Tučný by byl rád, kdyby slyšel své „Buenos dias já taky jdu“. Ale v Mexiku nemají tak dobré pivo ani naši  kulturu, na kterou  máme proč být pyšní  !!  Od složitého se lze vrátit  k jednoduchému. Dělejme každý za sebe  to z čeho lze  mít dlouhodobě radost a co neškodí ostatním. Nemusí to být nic velkého. Každý den ráno i večer si uvědomit co se povedlo a pochválit se za to.

Poznáme jaké jednání nabourává  kvalitu a štěstí našeho vlastního života, tak se nebojme s tím nejít v proudu jako ovce.  Kdo  k tomu mlčí, spoluvytváří  kruh. Logicky čeho se pak lze v takovém kruhu  dočkat jiného, než posilování  tvrdých loktů. I kdybychom v tom zůstali ze strachu o práci, ze strachu o to jak a z čeho žít, je to krátkozraké. Je to  likvidační.  Láska, přátelství, schopnost přijímat a dávat důvěru tam kde cítíme, že je to třeba,  nekonečné mohou být.

Máme tendenci všímat si více těch, kdo se neživí poctivě.  Nehledět na souvislosti.  Je to takové české letadlo.  Z věčného poukazování na špinavosti v téhle zemi se stává pro ostatní argument, že to tak dělají všichni.  „Jen klid“.  Nedělají. Zkuste se lépe porozhlédnout kolem sebe.      Chamtivost a lenost má krátké nohy.  „Hrnečku vař“ …kdo to vlastně pak v té pohádce řekl  dost?    

Mít možnost vážit si sám sebe uprostřed tak velké  kritiky téhle doby, jíž jsme nedílně součástí, je těžké. Chci  zkusit   méně se zaobírat  kritikou věcí  kolem nás a  udělat si  pořádek v tom vlastním dvorečku. Buďme opatrní v tom kdy mlčet (i doma), může to přerůst  v něco nečekaně hustšího, životu vážně nebezpečného. Pokud se neodvážíme třeba i z důvodu nadhledu, tolerance nebo vděku, říci včas dost. Nespoléhejte, že to za Vás řekne někdo jiný. Může se stát, že už  nebude kdo. ∞  ∞  ∞  ∞  ∞  ∞  ∞  ∞  ∞  ∞  ∞  ∞ …a zítra je pátek a bude sobota. A pak to sečtou a podtrhnou. Za nás ?