Reklama
 
Blog | Lucie Veselá

Trapnosti a kecy dokola

Stačí odmítat normálně a je směšné, že dneska se očekává  odmítat kategoricky.  Trapnost a cynismu jsem si jistá, že nikdo nevolil.  Praha i Morava zůstává stejně magická.  Se dvěma ístkama se moc parády nenadělá. První kolo vyhecovala mediální kampaň a já jsem se taky pěkně hecla.  Na vlastní kůži poznáváme, jak důležité je mít dobré přátele a pevnou zdravou rodinu, kde se vzájemně slyšíme.      

Dramatické scénáře  a  otázka prestiže našeho národa v očích zahraničí, historické obavy.

Rozjeté „PR“ obou volebních týmů, které nadále pokračuje. Další skandály a vyšetřování. Krajnost  bezbřehého  obdivu,  s obrovským aplausem  nebo porážkou  k pláči a voláním  po emigraci.

Současný cíl štvavých článků může být úplně stejný jako při volbách, před i po nich. Tedy nikoliv jen samotný cíl zvolit prezidenta jestli mi rozumíte …..nátlak, manipulace, infantilní výroky propírající  to co je slušným lidem velmi trapné, tudíž čtenář či divák se pak sám  cítí trapně, že je toho součástí, někdo  raději zvolil distanc.  Někdo se nechal vyhecovat.  Přijímat zjednodušené počty. V přehnané mluvě dnešních jazykových superlativ bych to nazvala novodobým druhem  tyranie. Protože tohle „PR“ trapností vyvolává hysterii.

Reklama

Ta je nebezpečná. Způsobuje v rozvinuté podobě stavy paralyzovaného myšlení,  potřebu sedativ. Hysterie je jednáním s jediným cílem – nutkavost osvobodit se od vyhrocené  tense nebo zahnat toho kdo nesouhlasí  do kouta šťavnatou urážkou. Cílem zdravého jednání je předkládat fakta, jednat pro nějaký faktický cíl. Toho se držím.

Zajímavé by mohlo být  zkusit zvážit opak toho co se nabízí. Zkusit místo  posuzování  výroků  a chování veřejných osob z křiklounských  titulků   něco jiného.  Neočekávaného. Rozhlídnout se víc co se děje  s námi nebo naším okolím a co s tím já.  Jaký je výsledek z  živení neústupností,  urážek. Jsme manipulováni k vyhraněným jednoznačným názorům a vzájemné nevraživosti.  Když narazím na značku „slepá ulice“, na chvíli zastavím.  Současné pravomoci prezidenta se rozšiřovat nemohou a nebudou.  Vystupňovaný strach o naše svobody, o náš klid,  nám může vzít  prostor skutečně myslet.     

Zajímavé porovnat dojem některých politiků před minulými volbami, jak  přesvědčivě a seriozně na nás působili a jak se prezentují odhaleni dnes, zcela odlišně než jsme očekávali.  Politici  uzavírají  koalice a lobisté lobují.  Nic nového, to není  překvapení.  Chápou to i lidé z jiných krajin.  Kdo jsme jako národ, o tom přeci nevypovídá jen  naše vláda a není to nic definitivního. Každý kdo vycestuje do zahraničí je nositelem vzkazu k jaké kultuře  se hlásíme.  Taková blbost vnucovat  totožnost   s tatíčkem prezidentem ! 

Sliby dobrovolné i vynucené,  ústupky, něco za něco, taková jsou pravidla vyjednávání.  Mocenský boj, kde platí známé mechanismy.  Házím se do klidu. Toaleťáku je dost a ostaté dráty tu nejsou a nebudou !  

My všichni máme nepřítele stejného. Tím je tyranie oblbováním.  Nepřítelem je manipulace s fakty a vzbuzování pocitu zmaru a pak vlastní viny. Nemusíme šířit zmar. Ani si nechat vnutit pocity viny.

Konstruktivní řešení problémů je velmi obtížné.  Nestačí k tomu MD DAL.  Jsou také aktiva a pasiva. Jsme přirozeně pohodlní, a tak snadno podlehneme zjednodušeným informacím a scénářům. Vidíme co nám někdo předložil, aniž bychom se namáhali dívat se opravdu vlastníma očima. Naše smysly nás dokáží pěkně ošálit. Bacha na iluze. Jsme unavení, ohlušeni salvou superlativ a trapných trapností.  Dneska si koupím vizín a  mrkev, česnek a zázvor,  čerstvé  kytky a děkuju, že jsme.    

Odmítám absolutismus, že  někdo vyhrál a někdo prohrál.  Pádlujem dál.